A Cake Shop and Library, Tokyo, Japan
אוכלוסייה: טוקיו, בירת יפן, מונה כ- 9.5 מיליון איש
מערך הספריות: בטוקיו יש 39 ספריות ציבוריות. הפעם הסקירה היא לא על ספרייה ציבורית רגילה, אלא על חיבור מעניין
בין ספרייה לפונקציות לא שגרתיות. חיבור שיכול להביא גם לשינוי בתפיסה המסורתית ובחשיבה הדוגמטית שיש לנו על ספריות.
שנה: 2016
שטח: 512 מ"ר
אדריכלות: Schemata Architects
לקריאה נוספת: Schemata Architects adds cake shop and library to food-photography studio
Schemata design a cake shop for a food photography studio in Tokyo
מבנה לאיחסון בטוקיו הפך למרחב חדש וניסיוני המכיל בתוכו חנות עוגות וספרייה. אלו משרתות חברה העוסקת בצילום מזון
("סטודיו הו פלוס"). החברה, שמתמחה בהַחְזָיָה (ויזואליזציה) של מזון, ביקשה להעביר את הפעילות שלה לקומה החמישית של
המבנה, ובקומה אחרת ליצור סביבה לא-רשמית שבה יוכלו האנשים להתאסף. הפירוש שנתן משרד האדריכלים לבקשה הביא
ליצירת מרחב המשלב ספרייה וחנות-עוגות. הרעיון הייחודי הזה חיבר שני מרחבים, שלכאורה אינם קשורים זה לזה, לכדי אזור
הרמוני מאוחד שמציע הזדמנויות ליחסי-גומלין.
זהו מרחב ניסיוני המציג נקודת מבט חדשה לסביבה קבועה ורגילה של ספרייה. המרחב החדש מספק אזור שהופך ידע לפעולה,
באמצעות השימוש בבישול. התוספת של חנות עוגות חדשה מצטרפת לסטודיו לצילום, למשרד, לבית-קפה, לספרייה ולמטבח
המשתרעים על פני שלוש קומות.
בעקבות השיפוץ נוצרה ספרייה שפרושה על פני שטח גדול, פתוח ובהיר, ובמרכזו שולחן עגול. הספרים מסודרים בקופסאות
מודולריות לבנות השעונות על הקיר ויוצרות תצוגה מרשימה, כשברקע הסביבה המינימלית.
חנות העוגות נפרדת מהספרייה, אבל בתוך כוננית-ספרים נפער פתח מלבני המאפשר להסתכל פנימה לתוך החנות. מגוון ספרי
בישול מוצגים לאורך מדפים אלה, והם יוצרים גבול מהדהד סביב החלון שמשקיף אל החנות.
גם המטבח הוכנס לחלל הקומה, והוא מספק אזור מפגש שמאפשר לאנשים להיפגש, לבשל, וללמוד מהמבחר הגדול של ספרי הבישול
שמוצגים בספרייה. השילוב יוצא-הדופן של שני תחומים נבדלים מתגלה כפיתרון הגיוני לשאלה מהו לימוד ומה הוא מכיל.
משרד האדריכלים "סכמטה" כבר שיפץ את המקום בשנת 2012. אז, הקומה החמישית שימשה כחדר-איחסון לכלי-שולחן וכספרייה.
בשיפוץ הנוכחי החליטו להקדיש את הקומה לאיחסון בלבד. הספרייה מוקמה מחדש בקומה הרביעית, יחד עם חנות-העוגות ששייכת לחברת "אמנה".
האדריכלים מציגים את החיבור בין ספרייה וחנות-עוגות כשילוב לא צפוי. לדבריהם, הם סיפקו מעין חלל של "מאחורי הקלעים" הניצב בין
שתי הפונקציות, מעין אזור-חיץ, שמבחינה ויזואלית מחבר בין הפונקציות, אבל בו-בזמן הוא גם שומר על מרחק ביניהן.
הספרים מסודרים בספרייה בכונניות 'כוורת' שמכסות את כל הקירות. מהפתח שנפתח אל חנות-העוגות פונה המבט לעבר משטחי נירוסטה אל-חלד
ושולחנות עץ. שאר הסטודיו מעוצב באופן דומה, כדי לתת תחושה של מרחב חברתי. החלל מאופיין ברצפת עץ כהה, בקירות בטון חשוף, ובשולחנות
אוכל שרגליהם עשויות מגזעי-עצים.
"סטודיו הו פלוס" מצהיר כי טוקיו היא המקום שבו מתאספים מומחים למזון ביפן. לדברי האדריכלים, טוקיו ידועה כאחת מערי המזון הטובות בעולם,
ולכן, כדי שטוקיו אכן תהיה אחת מקובעות הטרנדים בסצנת-האוכל, הסטודיו ניכר בחמישה מאפיינים:
1. הסטודיו מספק תשעה אולפנים שונים לצילום מזון, שונים זה מזה בגודל, בתפקיד, בציוד ובעיצוב.
2. הסטודיו מכיל אוסף מקיף של כלי-הכנה למטבח.
3. בסטודיו נמצאת ספריית-מזון המכילה ספרי מזון ואוכל מכל העולם. הספרייה מאורגנת לפי מפתחות שונים שמאפשרים איחזור מידע.
4. בסטודיו נמצאת מעבדת קפה. הרעיון של "המטבח של כולם" מזוהה לחלוטין עם הסמל של החברה. במקום נערכות סדנאות בישול ואירועים
הקשורים לאוכל ולמזון.
5. חנות לממכר עוגות כלולה גם היא, כאמור, בסטודיו.
Photos: Takumi Ota
