La Lanterne: Cultural Center, Rambouillet, France 

Mediatheque Rambouillet
אוכלוסייה: רמבוייה היא קומונה באיל-דה-פראנס בצפון מרכז צרפת, הממוקמת בפרברי פריס. העיר מונה 25,507 תושבים.
מערך הספריות: 2 ספריות ציבוריות
שנה: 2018
שטח: 1,600 מ"ר
עלות: 1.5 מיליון אירו
אדריכלות: Lambert Lenack Architecture 
לקריאה נוספת ולתמונות: La Lanterne: Cultural Center, Rambouillet, France 

La Lanterne – הפנס. 23 הצעות הוגשו לוועדת-התרבות לקביעת שם למרכז-התרבות.
השם "הפנס" נבחר מכיוון שהוא סמל לידע ולאור, סמל לאינטליגנציה המאירה את העולם. הפנס מכיל את האור היחיד שיכול להוביל ולהדריך.
הוא סמל של אלמוות ושל בהירות המחשבה. כל אלה הם חלק מהייעוד התרבותי של קידום הידע על-ידי הקומפלקס.
מטרת הרשות המקומית הייתה ליצור מקום בעל השפעה חברתית ותרבותית בעיר.
פרויקט בניית מרכז-התרבות והמדיטק נולד על בסיס שני מבנים סמוכים, תיאטרון וספרייה ציבורית. חיבור המבנים הביא לארגון מחדש של הספרייה.
האדריכלים תכננו גלריית מעבר מצפון לדרום, שתעבור בין שני המבנים המשלימים והבלתי-תלויים ותסייע ביצירת שיתוף פעולה אפקטיבי.
המדיטק (ספריית המדיה) השתחררה מתפקידה המסורתי של ספרייה המאחסנת אוספים, והפכה למרחב פתוח, ידידותי וביתי, מעין סלון עירוני. המעבר
מספרייה מסורתית למדיטק דרש הסתגלות לציפיות מצד הציבור, שחפץ במוצרי-תרבות איכותיים, באמצעים טכנולוגיים חדשים ובכלי-עבודה דיגיטליים שונים.
השיפוץ בוצע מתוך כוונה לאפיין את הקומפלקס בהומוגניות שתשמר את זהותה התרבותית של הספרייה. אירועי-התרבות שמאורגנים בספרייה, כמו תערוכות,
מופעים קטנים, שעות-סיפור וכנסים נועדו לקבל חשיפה במרכז-התרבות.
אנסמבל זה מציע לתושבים מקום של גילוי אך גם של למידה, של מפגשים חברתיים ושל מידע והכשרה, והוא חיוני לחיים הטובים בעיר במאה ה-21.
פרויקט השיקום מתאפיין בכמה צירים עיקריים. החיבור בין מרכז-התרבות למדיטק שינה מאוד את הארגון המרחבי של ספריית המדיה, כך שציר המעבר שוב
אינו אזור למעבר בלבד, אלא מקום משגשג בפני עצמו. החלל נפתח, ונוצר קשר חזותי בין שני המבנים. באותה הרוח נוצרו אזורי-השראה לקהל הרחב, ובהם
מקום לקבלת יעץ בתחומי אמנויות-הבמה. מרכז התרבות כולל אולם תצוגה ואודיטוריום.
חמש התערבויות אדריכליות בוצעו במבנים:
1. נוצר מעבר שחוצה את המבנה מצפון לדרום. נקודת הגישה הוזזה כדי לטובת מרחב הכניסה. המשרדים הועברו ממקומם כדי להרחיב את הדרך למרכז-התרבות.
2. הגיאומטריה של המדרגות שונתה. השינוי יביא לזרימת תנועה טובה יותר מצפון לדרום, והוא ילווה את המבקר עד למרכז החדשנות בקומה העליונה. המדרגות
יוצרות הפרדה טבעית: בצידן האחד מתרכזים הקהלים הצעירים, לעומת מרחבים אחרים הדורשים רגיעה לקריאה ולעבודה.
3. פותחה טיילת בעלת מרחב גדול ועם קשר ישיר לגינה. חלל מרכזי זה יחשוף את פעילויות הלווין: חדר-מולטימדיה שמקיף פאטיו, מרחב לנוער וחדר לכינוס.
4. החללים הפנימיים אורגנו מחדש בקומת-הקרקע. שינויים אדריכליים משמעותיים איפשרו ארגון מחדש של שטחי-המשרדים, שרוכזו בחלק הדרומי של הספרייה.
כך מוזערו שטחי-ההשאלה והועלתה קרינת האור הטבעי במבנה.
5. האוספים אורגנו מחדש בקומה העליונה. הם אורגנו על מדפים נמוכים, כדי להותיר שדה ראייה רחב.
זהות חדשה לספרייה
הרצפה – החלל המרכזי של הספרייה מורכב מטיילת וממרחב כינוס לאנשים. הוא עוצב כמרחב חמים וביתי שנמשך גם אל הקומה העליונה. השטיחים נועדו לבלום רעש
וליצור ניגודיות בין המעברים השונים.
הקירות – משמשים להצגת אוספים ומדגישים אדריכלות קיימת (למשל, הקיר המעוגל של קומת-הקרקע).
התקרה – עוצבה כתקרה נשלפת המסתירה את כל האלמנטים הטכניים. האור שופר כדי לספק נוחות וקריאה טובה יותר.
הריהוט – חמים, בהיר ופונקציונלי. כיסאות ושולחנות שפרושים בכל רחבי הספרייה עשויים מחומרים עמידים וצבועים בצבעים הקרובים לשחור ולבן.
מדפים – המדפים הגבוהים הוצבו צמוד לקירות, ובמרכז הוצבו כונניות נמוכות, כדי לאפשר מבט אל כל הספרייה.
ריהוט רך – כורסאות וספות פרושות בכל המרחבים. הארגונומיה שלהן מאפשרת למשתמשים להתאים אותן בקלות לצורכיהם.

 Photo: La Lanterne: Pole Culturel de Rambouillet