ספריית השבוע

Woolston Community Library, Christchurch, New Zealand

Woolston Community Library
אוכלוסייה: וולסטון, פרבר של העיר קרייסטצ'רץ', ניו-זילנד, מונה כ-6,000 תושבים. קרייסטצ'רץ' מונה כ-380,000 תושבים.
מערך הספריות: 21 ספריות ציבוריות בקרייסטצ'רץ'.
שנה: 2018
שטח: 760 מ"ר
עלות: 957,000 ליש"ט
אדריכלות: Ignite Architects
לקריאה נוספת: Woolston Community Library 
לסרטון על אדריכלות הספרייה לחצו כאן!

מבנה הספרייה החדש הוא מאחרוני המבנים הציבוריים שנבנו מאז רעידת האדמה שפגעה בקרייסטצ'רץ' בשנת 2010.
הספרייה שהוקמה בשנת 1871 הועברה ממקום מושבה לטובת נתיב תחבורה היסטורי שמחבר את העיר למסוף המעבורות. בניגוד למבנה הישן, הספרייה החדשה נגישה
באופן מלא - הן מבחינה פיסית והן בתכנים שהיא מציעה - לנכים ולאנשים עם מוגבלות. היא נבנתה בסטנדרטים גבוהים, ונעשו בה כל השיפורים הנדרשים שכבר קיימים
בספריות אחרות.
וולסטון היא מקום עם תעשייה קלה ועם אזור מגורים המזוהה עם מעמד הפועלים. במאה ה-20 וולסטון הייתה מרכז תעשיות הגומי, הדבק והג'לטין של ניו-זילנד. חלק מהתעשיות
האלה פועלות עד היום. הגידול העירוני של וולסטון, יחד עם גידולה של העיר קרייסטצ'רץ', הביאו למיזוגן בפועל.
אדריכלי הספרייה הקהילתית של וולסטון שיקפו את העבר התעשייתי של המקום ויצרו מרחב מסביר פנים, שימושי לתושבים, שכולל התייחסויות להווה ולעתיד.
התכנית האדריכלית התמקדה בפיתוח החצר החיצונית, הספרייה ואולם-הקהילה. גם בדרך שעברה לאורך המבנה נעשה שימוש, והיא הפכה לשביל להולכי-רגל. כמו-כן הוקם שביל
חדש שמחבר בין מעון-היום לצד הצפוני של המבנה. כך בעצם חיזקו האדריכלים את השתלבות הפרויקט בהקשר העירוני החדש.
חזית הלבנים האדומות מתכתבת עם המבנה המקורי, שמייצג את בעלי-המלאכה שייצרו לבנים באותן שנים. טווח החומרים שנעשה בהם שימוש הוא מוגבל מאוד: מתכת שחורה ועץ,
והצורה גם היא פשוטה, והיא מתכתבת עם האדריכלות המקומית המסורתית. הלבנים סופקו מיצרן יחיד ובלעדי בדרום ניו-זילנד.
המרחב הפתוח של החצר רוכך על-ידי שתילה של עץ אדר יפני במרכזו, כשמעליו פוזרו גופי תאורה רכה.
דלתות זכוכית כפולה, בספרייה ובאולם הכנסים, נפתחות החוצה אל החצר. דלתות זכוכית מחברות גם בין אולם הכנסים לחניה. זהו סוג של גמישות שמאפשרת לנצל את החללים
הפנימיים שימושים שונים, כגון קיום אירועים קהילתיים גדולים וימי-שוק.
לוחות פוליקרבונט שקופים מסננים את האור הטבעי שנכנס לתוך הספרייה, והשימוש בחומרים פשוטים כמו עץ ובטון יוצר צבע ניטרלי וניגוד נעים לעומת ספריית-הילדים. בפרויקט זה
האדריכלים שמו דגש על יחסי עלות-תועלת, כמו-גם על שימושיות, יעילות ותחזוקה, עמידות, אסתטיקה ועיצוב.
על קירות הספרייה תלויים ציורים של אמן מקומי, ובהם מתוארת עברה התעשייתי של העיר.
תושבי הפרבר בחרו בספרייה כמקום המועדף עליהם ב"סנצ'נרי קי – רציף המאה".

Photo: Ignite Architects