Media Library and Cultural Centre Lisses, France

Médiathèque Colette

אוכלוסייה: העיירה ליס היא קהילה במחוז אסון שבאזור איל דה פרנס. היא ממוקמת 30 ק"מ דרומית לפריס ומונה כ-8,000 תושבים.
מערך הספריות: ספרייה מרכזית
שנה: 2010
שטח: 1,420 מ"ר
עלות: 3 מיליון אירו
אדריכלות: Barbotin & Gersham Architects
לקריאה נוספת ולתמונות: Médiathèque Colette

בית ספריית המדיה קולט ומרכז התרבות קוקטו ממוקם במרכז העיירה ליס, שנמצאת שלושים קילומטר מדרום לפריס. זהו אזור שהתפתח
בשנות ה- 70 בזמן התרחבות הפרברים שסביב עיר הבירה הצרפתית. ליס היא הרחבה עירונית שכוללת מתקני ספורט ומתקנים אחרים
לקהילה, חנויות, אזורי מגורים וחניות שמאורגנים כולם לאורך ציר הליכה. הפרויקט החדש נועד להחליף מרכז תרבות ומשרדים שהיה
ממוקם במקום הזה, והיה מועד למעשי ונדליזם מתמשכים.
המבנה הבנוי הוא למעשה תוצאה של הקשר חברתי, פוליטי, טכני והפיסי. מתוך ההקשר הנתון נבעו ארגון המבנה והחללים, החומרים
ששימשו לבנייה, ומיקום המבנה ביחס להקשר הסביבתי המיידי. תוכנית המבנה מכילה בתוכה החלטה פוליטית תרבותית – לשכן בתוך
אותו מבנה שתי ישויות עצמאיות ומשלימות: ספריית קולט, שמנוהלת ע"י הקהילה, ומרכז התרבות ז'אן קוקטו, שמנוהל ע"י ליס.
שני הגופים משתמשים באודיטוריום שכולל 80 מושבים.
מספר אילוצים הנוגעים לשימושים עזרו לארגן את חללי המבנה: מרחבים מוגדרים כמו האודיטוריום, המשרדים, חדרי מפגש והשירותים
מוקמו במסה ברורה, ניתנת לזיהוי, במעטפת המבנה. מהמעטפת הפנימית נובעים המרחבים הציבוריים הראשיים כמו אזורי הקריאה,
מרחבי היעץ ללקוחות הספרייה, דלפק ההשאלה ומרחבי התצוגה. איחוד המרחבים האלה והזרימה ביניהם נוצרו על ידי טיפול עקבי
(מבחינת הצורה והחומר) בריצוף ובקירוי שלהם.
אור צפוני ומזרחי חודר לחללים דרך קירות זכוכית גדולים ושקופים. מדרום חודר האור דרך מערכת של זכוכיות שעליהן מוטבע
עיטור הדומה להדפס משי. בנוסף נכנס אור דרך רשת של מפתחים אסימטריים בגג, סגורים בלוחות פולי קרבונט, ששוטפים את
מרחבי הקריאה והיעץ באור רך שמשתנה כל הזמן. אור טבעי נכנס גם למקבץ החללים המוגדרים, דרך פתחים קטנים יותר
ש'מחוררים' בקירות הצדדיים. המבנה, שבצורתו הוא מעין בן כלאיים בגלל הפריסה שלו במרחב, מכיל עמודי תמיכה מבטון,
וגג מתכת שיוצר מעין שריון למבנה.

המעטפת החיצונית היא תוצר ישיר של המציאות החברתית בסביבה. כדי למנוע ונדליזם (גרפיטי, שריפה וכולי), המבנה חופה
במעטפת של לוחות ממתכת מגולוונת ומחוררת שהונחו במרחק של 40 ס"מ מקירות הבטון החיצוניים. טבעו המעורפל של המשטח
הזה – מנומר ובלתי-רציף - מאפשר למתבונן לקלוט את החומריות של המעטפת במגוון דרכים, שמשתנות בהתאם לאיכות האור,
לזווית הראייה ולעונה: שקוף, אטום, נוצץ... וכולי. זכוכית מחוסמת, דלתות מתכת חיצוניות מחוזקות ותריסים משלימים את
מערכת ההגנה החיצונית של המבנה.