Craigieburn library, Melbourne, Australia

Craigieburn library, Australia
אוכלוסייה: כ-40,000 תושבים
מערך ספריות: 6 ספריות
שנה: 2012
שטח: 1,072 מ"ר ספרייה, 4,040 מ"ר במרכז הלמידה.
אדריכלות: Francis-Jones Morehen Thorp
לקריאה נוספת ולתמונות: Craigieburn library, Melbourne, Australia 

הספרייה נמצאת בתוך העיר יום (Hume), במחוז שמתפתח באופן מואץ לכיוון צפון מלבורן. היא ממוקמת באתר פינתי המוקף
כולו בשכונות חדשות ובאזורי מסחר מתפתחים.
המקום בנוי כסדרה של מבנים, בגבהים ובהיקפים שונים, שמחוברים ביניהם. בספרייה שתי קומות ומרחב קריאה השטוף באור טבעי.
במרחב הילדים התקרה נמוכה יותר, והיא יוצרת אזור חמים ומכונס לפעוטות.
קירות המבנה יוצרים מעבר טבעי מהקרקע למבנה עצמו, בזכות השימוש באדמה נגוחה: חומר בנייה ראשוני - בטכניקה לבניית קירות
שבה נעשה שימוש בחומרי גלם כדוגמת בוץ, סיד וחצץ. זוהי טכניקת בנייה עתיקה. החומרים המשמשים לבנייה זו אינם דליקים,
והבנייה עצמה מבודדת תרמית, חזקה מאוד ועמידה בפני שחיקה. הבחירה בחומר הבנייה הזה נובעת מכוונת האדריכל לחזק את הקשר
שבין המבנה למקום ולהציב בפני הקהילה דוגמה של מבנה בר-קיימא.
רכיבי מתכת דקים יורדים מהגג ויוצרים מסגרת לרפפות העץ המגנות מפני השמש. הרפפות נמתחות מהקרקע אל קירות הזכוכית,
ובכך הן מגנות על פנים הספרייה מפני השמש החמה של אוסטרליה. במרחבים המוצלים האלה אפשר לקיים אירועי-חוץ לקהילה,
כמו פסטיבלי מוסיקה ושלל אירועי תרבות.
המבנה הפתוח מציע ניגודיות הרמונית לקירות המוצקים, בעוד שהקו הליניארי שלהם משלים את השכבות האופקיות של האדמה.
גם השימוש בעץ מעצים את הטון ואת המגע של המשטחים.
ממרחב הקריאה גדול שנמצא בחזית המבנה, מבעד לחלונות הזכוכית הגבוהים, משתקף הגן שמקיף את המבנה. מרחב הקריאה מוגן
מפני השמש הישירה ע"י רפפות העץ. הכניסה הראשית ממוקמת ליד מרחב הקריאה, מתחת לסככת-עץ, תחתיתה מחופה בקורות-עץ,
שמשתרעת מהמבנה ועד לשביל הקרוב.
השימוש בתקרות בגבהים שונים עוזר להבחין בין הלובי הגבוה, בן שתי הקומות, למרחב הקריאה ומרחב הילדים.
העיצוב החיצוני של המבנה ועיצוב הפנים שלו משדרים חוסן ועמידות ויוצרים מקום ידידותי, נעים וחמים, שמזמין אנשים ליהנות
מהחצרות המוצלות ומפנים המבנה.
בשנת 2014 הוכרזה ספריית קרייגיברן, בטקס פרסים יוקרתי בצרפת, כ"ספרייה הבינלאומית של השנה". היא זכתה בפרס כשהיא
גוברת על ספריות מאנגליה, הולנד ודנמרק. הפרס הוענק במסגרת כנס של IFLA – הפדרציה הבינלאומית לספריות, שהתקיים בעיר ליון.
נימוקי ועדת הפרס על הבחירה בספריית קרייגיברן היו:
המבנה המודרני מתבלט בקונספט אדריכלי חזק ובולט. החלל הפתוח והגמיש בתוך הספרייה יוצר מקום מפגש דמוקרטי הפתוח לשונות
בין קבוצות באוכלוסייה ולאינטראקציה ביניהן.
ועדת הפרס קבעה כי הספרייה היא בסיס ליצירת שייכות בין הקבוצות באוכלוסייה, כמו גם מרכז למידה ומוקד כינוס עבור הקהילה.

Photo in courtesy of FJMT