Liyuan Public Library, Beijing, China

Liyuan Public Library
אוכלוסייה: 300 תושבים בכפר Huariou המהווה חלק ממטרופולין בייג'ינג.
שנה: 2012
שטח: 175 מ"ר
עלות: 163,600 דולר
אדריכלות: Li Xiaodong Architects
לקריאה נוספת ולתמונות: Liyuan Public Library, Beijing, China
הספרייה הציבורית ליואן היא ספרייה קהילתית בפאתי בייג'ינג המשתמשת בעצי הסקה הנאספים בכפר כחומר בנייה ראשוני.
על כך זכתה הספרייה בפרס בינלאומי ע"ש ריימונד מוריאמה, אדריכל קנדי נודע שיצר את הפרס. הנימוק העיקרי, לדברי
מוריאמה, להענקת הפרס לאדריכל הסיני Li Xiadong הוא: "כי יצירתו היא גאונית ובעצם היא מורה את הדרך אל העתיד".
בספריית הכפר, שנבנתה בעלויות נמוכות וביעילות גבוהה, מתבטאת הוקרה הולמת לחזון של מוריאמה לפרס שמכבד
"אדריכלות המחוללת בנו שינוי".
ספריית ליואן, הממוקמת חמש דקות הליכה ממרכז הכפר הקטן Huariou , ושעתיים נסיעה מהעיר הגדולה בייג'ינג, היא
תוספת צנועה לכפר. מצד אחד, הספרייה יוצרת השלמה תכנונית מודרנית לכפר: תוספת של ספרייה קטנה ושל מרחב קריאה,
בתוך סביבה שיש בה אוירה של התבוננות שקטה. מצד אחר, עיצוב המבנה נועד מעודד את המשתמשים להעריך את איכויות
הנוף הטבעי הסובב. לכן, במקום להוסיף בניין חדש למרכז הכפר, בחר האדריכל את האתר הייחודי הזה, קרוב להרים, מרחק
של חמש דקות הליכה נעימה ממרכז הכפר. כיוון שהנוף הסובב הוא כה יפה וכה מרהיב, ההתערבות היא צנועה מבחינת הביטוי
החיצוני שלה. המבנה מתערבב עם הנוף באמצעות שימוש מתון ועדין בחומרי-בנייה, ובזכות המיקום הזהיר שלו.
הבחירה בחומרי בנייה נעשתה לאחר ניתוח של מאפייני החומרים המקומיים שמצויים בכפר. נמצא כי יש כמויות גדולות של זרדים
ומקלות עץ הנערמים סביב כל בית. התושבים אוספים את הזרדים במשך השנה כדי להדליק את תנורי העצים בביתם. לכן, הוחלט
להשתמש בצורה בלתי רגילה בחומר ה"רגיל" הזה, וכך, בדרך רגישה ויוצאת דופן, המבנה חופה במרקמים מוכרים.
לספרייה קומה אחת ובה אוסף של ספרים בתוך מסגרת עבה של קורות עץ.
בעוד החיצוניות של המבנה נראית במבט ראשון פשוטה, כל היבט בתכנון האדריכלי הפנימי של המרחב הציבורי הייחודי הזה, הוא
מרהיב, ודרכו ניבט היופי הטבעי של הגבעות העוטפות אותו. ההגבהות עם המדרגות במרחבי-הקריאה משלבות בתוכן מדפי ספרים,
|ומספקות למבקרים פינות מסתור. הן מתוכננות לאפשר הנאה מקריאת ספר טוב.
מקלות העץ מכסים מעטפת מזוגגת הסוגרת את הספרייה. הם מסננים את האור הבהיר, ומפזרים אותו בצורה שווה בכל החלל, כדי
לספק אווירת קריאה מושלמת.
בחורף, השמש היא שמחממת את הספרייה, ובקיץ הספרייה ממוזגת ממי הנהר העובר בסמוך לה.

Photo in courtesy of  Li Xiaodong Architects