Los Gatos Public Library, California, USA

Los Gatos Public Library
אוכלוסייה: העיר לוס גאטוס בקליפורניה מונה כ-40,000 תושבים.
מערך הספריות: ספרייה מרכזית
שנה: 2012
שטח: 8,912 מ"ר
עלות: כ- 22 מיליון דולר
אדריכלות: Noll & Tam
לקריאה נוספת ולתמונות: Los Gatos Public Library, California, USA
הספרייה הציבורית בלוס גאטוס בנויה בשתי קומות. היא נטועה למרגלות גבעה מיוערת ויוצרת קשר חזותי בין הפארק ההיסטורי של
העיר לבין ה"מרכז לתושב" הסמוך. התפיסה העיצובית מבוססת על הרעיון של מבנה פתוח שיש בו חלונות המפיצים אור ואוויר.
השימוש בתאורה טבעית של אור יום הביא לעיצוב של חלונות זכוכית בצפון, חלונות גג מעל לגרם-המדרגות, וחלונות מזכוכית אטומה
בקיר הדרומי. תאורה מלאכותית לבנה וצבעונית מאירה את הספרייה מבחוץ, ומאפשרת מבט מהחוץ אל הפנים.
המבנה מורכב ממסגרת מתכת שמקיפה חיפוי-אבן דקורטיבי, אריחי פורצלן ועץ עמיד במים, יחד עם מערכת הצללה סולרית. החומרים
והצבעים החיצוניים שואבים השראה מאלמנטים טבעיים של הסביבה הטבעית והבנויה.
בתוך הספרייה, התקרה הנמוכה של הלובי נפתחת לרווחה אל גרם-המדרגות שבין שתי הקומות, ובכך נוצרת אווירה פתוחה ומאווררת.
גרם-המדרגות הוא המוקד המרכזי של הספרייה, והוא אחד מהאלמנטים בעיצוב הפנים שלה. עבודת-אמנות מזכוכית צרובה מעטרת את
הקיר האחורי של גרם המדרגות. היא יוצרת קישוט גרפי המתחלף לסירוגין בהבזקי שקיפות ואטימות.
בעוד העיצוב הפתוח של המרחבים שולט בחלל, משולבים בו גם אזורי קריאה ולימוד אינטימיים. תשומת לב ניתנה לעיצוב אלמנטים
היוצרים ייחודיות לכל מרחב ולכל אזור בספרייה. אזור כתבי-העת והמגזינים מוקם מאחורי גרם-המדרגות בקומת הכניסה, ויש בו אווירה
אפלולית וחמימה, למען המבוגרים, עם אח הפועלת על גז. חלון-קיר הניתן להזזה נפתח (בימים חמים) אל הפטיו, והופך אותו לחדר-ישיבה חיצוני.
מעבר ללובי המרכזי, שלט צבעוני ובהיר מסמן את מיקום ספריית הילדים. בכניסה לאזור הילדים, המבקרים מרגישים כאילו הם נמצאים תחת
|שמיים גליים מכוסי-כוכבים, הזוהרים מתאורה פנימית ומאירים בסחרור ובמעגלים את הפלנטות השמימיות. בקיר האחורי, פלסטיק ממוחזר
ושקוף הפך להיות עבודת אמנות מעגלית ומאירה. עיגולים גדולים משמשים כפינות קריאה נעימות, צבעוניות ואינטימיות. דלת חיצונית נפתחת
ומובילה אל גן סודי, שבו פזורים ספסלים של ספרים מבטון המייצגים את ספרות-הילדים הקנונית-הקלאסית.
כמו בית על עץ, כך ממוקם לו באופן בולט המרחב לבני-נוער בקומה השנייה, המשתקף אל החוץ ונראה מן הרחוב. מקומות ישיבה נינוחים בסגנון
של נופש ו"סתלבט" מציעים לקבוצות אזור להתכנסות. התקרה צבועה בצבע אדום חי. הקומה השנייה משמשת גם כמרכז להיסטוריה מקומית,
עם אזורי תצוגה ועם מקום להקרנה של מיצגים.

Photo in courtesy of David Wakely