Frank Barlett Memorial Library & Moe Service Center, Moe, Victoria, Australia

Latrobe City Council Library Moe
אוכלוסייה: העיירה מו בעמק לאטרוב שבמחוז ויקטוריה, אוסטרליה, מונה כ-17,000 תושבים.
מערך הספריות: 4 ספריות ציבוריות בעמק לאטרוב.
שנה: 2016 
שטח: 1,900 מ"ר
עלות: 14 מיליון דולר
אדריכלות: Fjmt 
לקריאה נוספת ולתמונות: Frank Barlett Memorial Library & Moe Service Center

"ברור שהמרחב הקהילתי והספרייה שניהם הרחבה של העיירה מו, והמווים הם הרחבה של שניהם", כך לדברי סאלי-אן ווטסון קיין, 
בלוגרית ותושבת המקום.
העיירה הקטנה מו באזור ויקטוריה, ששוכנת בעמק סחף המוקף רכס הרים בולטים, נראית כבן-הדוד העני של שכנותיה. האבטלה גבוהה, 
ולא היה בה לאחרונה כל פיתוח, עד כדי כך שתושבי המקום נאלצים לצאת מהעיירה לשירותי מפתח שונים. כשהוסרה הגדר הזמנית 
שהקיפה את שטח חניון המכוניות הישן, על קו הרכבת, הייתה מידה רבה של ציפייה לקראת הספרייה החדשה והמבנה לקהילה שהתגלו.
משטח של בטון קעור קלות ומדורג עוקב אחר קו פסי-הרכבת. הוא חוסם את רעש שקשוק הרכבות. בו-בזמן, המקום פתוח כלפי מרכז העיר, 
ויוצר כיכר ציבורית חדשה ומוארת ומוקד לקהילה. שני עמודים מחופים בעץ נישאים מעל הבימה המעוקלת ותומכים במרחב באופן דרמטי.
העמודים מכוונים ישירות לרחוב הראשי וממקדם את מבטו של הציבור.
שני שערי-עץ אלה, שממסגרים את המבט אל ההרים, הוצבו בזהירות על בימה שנוצרת בה כיכר ציבורית, שהיא לב אזרחי חדש ומוקד זהות
עבור העיירה. זהו בהחלט מקום לכולם, שבו כל אחד יכול להרגיש שמקבלים ומכילים אותו, מקום שמאחד את הקהילה ומסמן את השאיפות
המשותפות של העיירה. 
למו יש כעת תחושה חדשה של מקום, ודרך חדשה להעריך את יופיה הטבעי. פרויקט ספריית פרנק ברלט ומרכז-השירות ריענן והמריץ מחדש
את העיירה, שקודם-לכן פסי-הרכבת פיצלו אותה לשניים, וחסר לה מרכיב קהילתי מרכזי ומאחד. המבנה, המכונה ע"י המקומיים "מרכז הקהילה", 
מספק לב אזרחי תוסס המאחד את כל סוגי האוכלוסייה ומחבר רבעים שהיו מנותקים.
הקהילה זוכה להזדמנויות לקיים שווקים, פסטיבלים ואירועים ציבוריים. מועצת העיר הזמינה את התושבים להשתמש במתקנים, לפתוח קבוצות-קהילה
שמתבססות על תחומי עניין אישיים, וליהנות ממרחב דינמי המתוכנן להיות מוביל, תחת אחריות המקומיים. במהלך הבנייה ניתנה העדפה לחומרים 
ולסחורות שמקורם במקום, כדי לעודד תוצרים ברי קיימא. הגישה הזאת דחפה והמריצה את הקהילה המקומית.
בעזרת תקציב צנוע, האדריכלים שאפו לעצב מבנה מזמין ופתוח, עם משמעות ועם כבוד, שהושגו בעזרת שינוי רגיש של הצורה העירונית, ועל-ידי 
חומרים שהורכבו בעיצוב מיומן ובעדינות.
אוסף של 40,000 כותרים מצאו מחדש את מקומם במבנה הספרייה החדש, והאוסף בעל החשיבות ההיסטורית זכה להיות מוצב בחדר-מחקר, 
ובקומפקטוס שיכול לאחסן חומרים רגישים לאור.
שירותי הספרייה כוללים שעות-סיפור לגילאים שונים, בית-קפה, חדרי קהילה לבריאות הציבור, חדרי כינוס לקהילה, מטבח קהילתי, דלפק שירות 
של המועצה, ומוקד טלפוני.
מרחבי הספרייה מספקים אזורים להתרגעות, והם גם המקום לפעילויות שונות שאי-אפשר היה לקיים בספרייה הקודמת של מו.

Photo in courtesy of Nick Doolan