Laure-Conan Library & City Hall of Ville de La Malbaie, Quebec, Canada

Bibliothèque Laure-Conan
אוכלוסייה: לה מאלביי היא רשות מקומית במחוז שארלואה אסט שבקוויבק, קנדה, המונה כ-8,300 תושבים.
מערך הספריות: שתי ספריות ציבוריות.
שנה: 2011
שטח: 2,040 מ"ר 
עלות: 6.5 מיליון דולר
אדריכלות: ACDFBisson, Desganes Architects in Consortium 
לקריאה נוספת ולתמונות:  Laure-Conan Library & City Hall of Ville de La Malbaie, Quebec, Canada 

העיירה לה מאלביי, שממוקמת בקצה נהר סנט לורנס, היא אחת מעיירות הנופש הראשונות בקנדה. המבנה החדש של ספריית לור-קונן
ושל בית-עירייה מדגיש את חשיבותה של אדריכלות בת זמננו יחד עם יכולתו של בניין "לספר סיפור". הרעיון המרכזי בפרויקט מתמקד 
בערכו של הנוף ההיסטורי של האתר, שמסמל את הפיוס בין העיר העכשווית לבין הנוף ההיסטורי שארוג בנהר.
אומרים ששם העיר "La Malbaie" – המפרץ הרע – נולד מהביטוי שטבע סמואל דה צ'מפליין, המתאר את התקלות הימיות הרבות שקרו
במפרץ, ומיוחסות לתופעות הגאות והשפל הרבות שמתרחשות בו. הרעיון האדריכלי של הפרויקט מבוסס על הדיאלוג שבין עיר לנהר, בין 
עץ לאבן, בין אטימות לבין שקיפות, ועל הבידול שבין הניגודים. הגישה האדריכלית שילבה מספר עקרונות אקולוגיים: הרעיון הבסיסי של
קומפקטיות, שימור אנרגיה, ושימוש במשאבים מקומיים.
פועלים מקומיים שהשתתפו בביצוע הפרויקט קיבלו עידוד לגלות מעורבות גבוהה בתהליך. השימוש הרב שנעשה בעץ מקומי הוצדק בהתחשבות
במשבר שמשפיע כיום על תעשיית העץ בקוויבק. הדיאלוג שנוצר בין החומרים השונים (עץ כהה ובהיר, אבן וזכוכית), והפתחים החזותיים עם 
מאפיינים מבניים, מבטאים את אסטרטגיות התכנון שנועדו ליצור מבנה עם רב-תכליתיות ייחודית, מבנה שמתמזג עם המצב העירוני הנתון, עם 
הנוף הטבעי ועם העלילה ההיסטורית.
הטופוגרפיה התלולה של השטח, שמגיעה עד הנהר, מהווה אחד מהיסודות של הרעיון האדריכלי. כמענה למצב הדרמטי של האתר, נוצרו שני מפלסים
עם כניסות נפרדות. כך גם הונגש המבנה, והספרייה שולבה עם בית העירייה, מתוך תפיסה בסיסית ופשוטה. בסיס האבן שהוצב בחלק התחתון של 
האתר משכן את בית העירייה, בעוד שתיבה מחופה בעץ שמונחת למעלה משכנת את הספרייה.
תפיסה זו מציעה תמונה אדריכלית עכשווית מול השכונה הבנויה מסביב. השימוש בעץ ובאבן, וההתייחסות המושגית להיסטוריה של האתר, מטפחים
שילוב הרמוני ועכשווי של המבנה עם כל ההקשרים שלו. קריאה, לימוד ואזורי-יעץ - כולם ממוקמים לאורך החזית ונהנים מנוף רחב אל הנהר.
בזכות האופן שבו פוצלו המסות העיקריות, פונקציות תכנוניות מסוימות מקבלות גם הן נוף מלא הפונה אל העיר.
יתר על-כן, המרחבים שממוקמים בין שני האלמנטים הדומיננטיים ופונים אל העיר ואל הנהר, מציעים אווירה ייחודית וחוויה מסוג אחר. בחדר מועצת 
העיר ובמשרדיה נקבעו חלונות גדולים הפונים לנוף המים. המיקום של המבנה משמר את הנופים המקוריים מרחוב נארין אל הנהר. השימוש בעץ בספרייה
משתרע אל מחוץ לגרם המדרגות החיצוני הראשי, ויוצר מקום התבוננות שמגדיל את המסגרת דרכה ניבט הנוף של נהר סנט-לורנס.
דלפק-היעץ הראשי ממוקם במרכז החלל. במבט מהדלפק אפשר לראות כל אזור בספרייה המצריך השגחה. גישה זו היא חיונית בהקשר של ספרייה קטנה 
הפועלת עם מספר מצומצם של אנשי צוות. החדר הרב-תכליתי נגיש מאולם-הכניסה של הבניין וגם מהכניסה השנייה. המיקום של החדר מספק מראה ישיר
לרחוב סנט-אטיין. הצורה התומכת של הספרייה גם מגנה על המרחב החיצוני, שפועל כהרחבה של החדר הרב-תכליתי. מרחב כינוס זה יכול לשמש לשעות 
סיפור, לכינוס הקהילה, לתערוכות, וכאזור מנוחה להולכי-רגל ולרוכבי-אופניים המשתמשים בשבילים שלאורך הנהר.

Photo: Stephane Groleau