Media Library Choisy-Le-Roi, France

Médiathèque de Choisy le Roi 
אוכלוסייה: שואזי-לה-רואה, באזור איל דה פראנס, היא פרבר של פריס שמונה כ-45,000 תושבים.
מערך הספריות: 3 ספריות מדיה ציבוריות (מדיטק)
שנה: 2014
שטח: 2,400 מ"ר
עלות: 7.8 מיליון אירו
אדריכלות: Brenac & Gonzalez Associates 
לקריאה נוספת ולתמונות:  Media Library Choisy-Le-Roi, France


הספרייה החדשה ממוקמת באזור הפיתוח העירוני של הנמל, בלב לבו של מתחם עירוני חדש. הנמל, ששטחו כ-120 דונמים, 
ושהיה פעיל בעבר, עדיין מתאפיין בנוף של חול מחצבות, ומשתי גדות נהר הסיין כבר נבנו בניינים גבוהים. המיקום הזה 
מאפשר למרכז הכובד התרבותי של העיר להימשך אל גדות הסיין. שתי גדות הנהר, המבודדות מזה זמן רב מאחורי מסילות 
ברזל, עומדות לפני פיתוח מחדש. 
שוואזי-לה-רואה היא בעצם העיירה היחידה בעמק מארן ששוכנת על שני צדי הנהר. המיקום החריג שלה, הקירבה שלה לגדות
הנהר והסיכון בהצפות הגדירו את הכיוון הבסיסי של הפרויקט. המבנה הפשוט של ספריית המדיה אמנם מזכיר את הנמל ומהווה 
מטפורה על ספינה עוגנת בנהר, אבל חזית המתכת הרחבה, שמווסתת את כניסת האור, פונה אל העתיד הזוהר של האזור. 
המבנה הוגבה מעל מפלס הגדה בהתאם לתוכנית שנוגעת לסכנת ההצפה ע"י הנהר, שחלה על אזור זה. כללי-המשחק משפיעים 
מאוד על יחסי-הגומלין שבין הבניינים לקרקע, ולכן אי-אפשר היה לפתח קומת-קרקע לספרייה. המבנה הוגבה והורחק מן הקרקע
וצורתו האדריכלית מתחילה מהקומה הראשונה ומעלה. הניתוק של המבנה מן הקרקע יצר מתחתיו חדר הפונה לנוף החיצוני, ובו 
דשא, צמחים, ומכלים שמולאו באבנים לחיזוק סוללת-המגן. המכלים מנחים את המבקרים לאזור-הקבלה, שמחופה זכוכית ומגן |
מן הרוח, וממנו למרחב חיצוני מוגן שמיועד לתצוגה, ולגרם-מדרגות גדול שמעוצב במרקם "קליפת תפוז".
החלל האופקי מהדהד בלב החלל האנכי, ויוצר פטיו מרכזי שסביבו הבניין כביכול נעטף כולו בסרט. 
קומת-הכניסה האמיתית היא אם כן מפלס אחד מעל הרחוב, והיא משרתת כאזור-הכוונה וכאזור לבילוי שעות-הפנאי. הקומה גם
מתווה את אזורי-המבקרים ואת האזורים המיועדים למבוגרים ולצעירים, והיא נותנת גישה לפעילויות ברחבי המבנה. אלו מרחבים
שיכולים לפעול באופן עצמאי. שני חלונות ענק מאזורי הפעילויות משתקפים אל אזור הקבלה ואל גדות הנהר שבחוץ.
שני החלונות הם כמו ציורים חיים, תמונה מהורהרת מבפנים, שמבחוץ נראית כמו איתות עירוני. בקומה הבאה יש עירוב שימושים 
והיא מאכלסת את אזור המבוגרים, את משרדי ההנהלה ואת צוות הספרייה. שביל המבקרים לוקח אותם לבניין עם מרפסת-גג 
שקועה, שחושפת את הפריסה דמוית-הסרט של המבנים.
ספריית המדיה כסמל
ספריית מדיה תמיד מסמלת מקום של ידע ולכן היא מעוצבת בספירלה, סימן של קידמה באמצעות ידע, של התעלות חברתית באמצעות
תרבות, ושל תמהיל התרבויות לאורך הדורות השונים. רוב המרחבים הפתוחים סובבים סביב ליבה ריקה ויוצרים מעין סרט סביב המבנה.
עם המבט קדימה אל השימושים של ספריית מדיה במאה ה-21, הוחלט לדחוף את המבנה מעבר לגבולות שטח המגרש ולשחרר את 
כל המחסומים, ובכך להביא למקסימום גמישות.
החיפוי של המבנה עשוי מתכת צפופה שמסתירה לעיתים את החלונות וגם מסננת את האור. רק המראות שנשקפים מהחלונות הגדולים 
קיבלו העדפה, וכך הם מאירים את המסגרות יוצאות-הדופן. ספריית המדיה מתאפיינת במבניות מופשטת, עם אסתטיקה ששואבת
השראה מצורות בסיסיות של מבני-נמל, כזיכרון להיסטוריה של המקום.
השימוש במיקום יוצא הדופן, באתר ששטחו משולש, יצר מבנה של מעין ספינה עוגנת הצפה על קרקע שנמצאת בתנועה. שם הספרייה
מוצג בשילוט ניאון שמחובר לחלק העליון של המבנה, כדי להיראות מהגשר ומעבר לנהר. מרחוק, כשהסיין ינשוף ערפל של חורף,
"הספינה" תיראה כמו ספינת רפאים.

Photo: Sergio Grazia