City Library Heidenheim, Germany

StadtBibliothek Heidenheim
אוכלוסייה: העיירה היידנהיים בדרום גרמניה מונה כ-50,000 תושבים.
מערך הספריות: ספרייה ציבורית מרכזית.
שנה: 2017
שטח: 6,300 מ"ר
עלות: 18.5 מיליון אירו
אדריכלות: Max Dudler
לקריאה נוספת ולתמונות: City Library Heidenheim, Germany 

תוכה של העיר היידנהיים מאופיין באדריכלות שנות-אחרי-המלחמה, שנבדלת מבחינה ויזואלית מההתפתחות ההיסטורית של העיר העתיקה. 
הספרייה החדשה, שתיכנן משרד האדריכלים מקס דודלר, נמצאת על נכס שהיה בעבר בלתי נגיש ושימש כמוסד ענישה. המקום ביטא באותם
ימים את החלוקה בין פיתוח בקנה-מידה קטן, במזרח העיר, לבין הבנייה בעיר העתיקה.
הספרייה העירונית החדשה מחברת כעת בין שני האזורים: בתבנית העירונית, הספרייה משקפת את השכבות הרבות של ההיסטוריה האדריכלית
של היידנהיים ואת קנה-המידה באזור הסובב אותה, והיא מאפשרת התייחסות מידתית למבני הגבלונים שבעיר העתיקה הסמוכה. בין שני 
ה"ראשים" המתרוממים אל השמים משתרע נוף עירוני המורכב מבתים קטנים למדי, שהפריסה שלהם מכוונת כלפי המבנה הארוך המקביל אליהם. 
שינוי הצורה של העיר ה"אורגנית" מסתכם במבנה פיסולי בעל צללית אורבנית. יחד עם כנסיית סנט-פול הסמוכה ועם בית-העירייה הישן, אפשר 
לראות בבניין החדש הן אובייקט בודד והן חלק בלתי-נפרד מההקשר האורבני שלו.
התפאורה העירונית והצורה של המבנה החדש מתייחסות ישירות למאפייני העיר הפנימית של היידנהיים, על המעברים, הכיכרות והטיילות שלה. 
מבנה הספרייה החדש חובר לטיילת העירונית החדשה, שנמצאת בצד המזרחי ומחברת את תחנת-האוטובוסים המרכזית בצפון עם בית-העירייה בדרום. 
כך נוצר חיבור חדש ואזור עירוני יוצא-דופן. מצעי הצמחים שבולטים לעבר הכיכר משקפים בצורתם את צללית המבנה. בין המבנה החדש למבנה השכן
מתגלה מעבר המקביל לטיילת שבחזית.
תבנית החזית כוללת חלונות גדולים שבולטים, בכוונה, לעומת אדריכלות ה"פיליגרן" באזור הסובב. עם ספות ישיבה עמוקות שמוצבות מולם, מכוונים 
החלונות את מבטו של המבקר אל המרחב העירוני, ולחלופין - אל משטחי קיר מחוררים במבנה עצמו, שמאפשרים לאור יום להסתנן פנימה. במבט מבחוץ
קשה להתרשם מקנה-המידה של החלונות, אך בפנים הם יוצרים ניגוד מרגש ביחס שביניהם לבין משטחי הקיר הגדולים. 
חזית הבניין עשויה מעבודת-לבנים בצבע בז' בהיר, צבע שמתכתב עם ארמון הלנזטיין המתנשא מעל מרכז העיר. השימוש בגוונים בהירים וכהים של בז' 
|יוצר משחק צללים על חזית המבנה. האופי התוסס של הבנייה נתמך על-ידי הצורה הבלתי-רגילה של לבני הקלינקר (לבנים שעשויות מתערובות שונות 
של חומרי-גלם, שיוצרות ניואנסים שונים של צבע) ועל-ידי סוג הטיח במפרקי הלבנים.
לעומת מרקם המשטחים העשוי במעין תבליט, שמאפיין חלק מקירות המבנה, נראה משטח קיר הלבנים הגדול והסגור כבעל קנה-מידה מצומצם בחלל. 
סגנון שלישי ניכר בשני קצוות המבנה ובאזור קומת-הכניסה, שם נעשה שימוש במבנה לבנים מחורר ושקוף למחצה. דווקא ריבוי הסגנונות מדגיש את אחידות 
המבנה, עם האופי הפיסולי העשוי מקשה אחת. 
בבניין הספרייה החדש ישנם גם בית-קפה, אולם אירועים, מרכז מדיה ציבורי וארכיון עירוני. תערובת השימושים הופכת את הבניין למקום ציבורי בעל זהות
ברורה, והמשמעות הייחודית לו באה לידי ביטוי באדריכלות שלו. הכניסה הראשית, שממוקמת בחזית הקדמית הפתוחה אל החוץ, מזמינה מבקרים לתוך המבואה
המשתרעת לכל גובה הבניין. מהצד הזה רואים מיד את הפונקציות השונות. ממבואת הכניסה מוליך המעבר אל "כיכר-השוק" או, הספרייה, וגם אל אולם האירועים
הגדול שתוכנן לכ-160 צופים, ואל אזור מרכז המדיה. מ"כיכר-השוק" מוביל גרם-מדרגות נדיב אל האזור-ללא-ספרים שבקומה הראשונה של הספרייה, ול"טיילת"
שבקומה השנייה, המחברת את כל חדרי הקריאה בעלי התקרה הגבוהה. בית-הקפה שנמצא בצד הדרומי של הבניין נגיש גם מן החזית, וכך הוא יוצר כניסה נוספת 
למבנה ומוקד משיכה נוסף.
המרחב הממשי של הספרייה הוא רצף של חלל ללא עמודים. הוא נמשך מעבר לקומה השנייה ויוצר את הצללית המהממת והייחודית של הבניין. אולמות-ספרייה 
גבוהים וארונות נמוכים שניצבים ברציפות יוצרים רצף מדהים של חדרים, שניתן לחוות אותם במבט אחד מן ה"טיילת" לאורך 110 מטרים. הרציפות 
מצד אחד, יחד עם הגבהים המתחלפים של החדרים מצד שני, יוצרים יחד נוף-קריאה והפניות חזותיות מרגשות בין האזורים השונים. 
שתי מרפסות-קריאה בקומה העליונה מזמינות את המבקרים ליהנות מאוויר צח כשיש מזג-אוויר טוב.
כל הריהוט הפנימי והאביזרים עוצבו ע"י מקס דודלר האדריכל. הקירות לבנים לגמרי, וגווני אלון מאפיינים את הרהיטים, כמו המדפים בחלל הגלריה והריהוט בדלפק המידע. 
ריצפת פסיפס מבטון מוחלק בצבע אפור בהיר, ממקור מקומי, נבחרה לריצוף המבנה.


Photo: From Wikimedia Commons, the free media repository