Utopia Academy for Performing Arts and Library, Aalst, Belgium

Bibliothech Aalst
אוכלוסייה: העיר אלסט בבלגיה היא רשות מקומית על נהר הדנדר, 31 ק"מ צפון-מערבית לבריסל. העיר מונה כ-85,000 תושבים. 
מערך הספריות: 5 ספריות ציבוריות.
שנה: 2018
שטח: 7,700 מ"ר
עלות: כ-12 מיליון אירו
אדריכלות: KAAN Architects
לקריאה נוספת ולתמונות: Design & Build – "Utopia" Academy for Performing Arts and Library
                                   Utopia Academy for Performing Arts and Library, Aalst, Belgium


ההשראה לשם הקומפלקס אוטופיה, שבו שוכנות אקדמיה לאמנויות הבמה וספרייה, נלקחה מהספר עטור השבחים "אוטופיה" של תומס מור, 
שהודפס לראשונה ע"י אחד מאזרחי העיר החשובים. 
קומפלקס אוטופיה נבנה בליבה של העיר אלסט בבלגיה. המבנה החדש משתלב במרקם האורבני. הוא מבליט את הרחובות המפותלים בעלי האופי המיוחד, 
ואת המרחבים המוצנעים של מרכז העיר. המבנה עצמו הוא מבנה רב-תכליתי בן שלוש קומות. הוא מורכב ממבנה ישן, בעל ערך היסטורי ,וממבנה חדש 
ומלוטש שנותן כבוד לאופי ההיסטורי של המקום. הספרייה מכילה 700 מ"ר של כונניות ספרים, 31 כיתות לימוד, אולם קונצרטים, סדנאות לנוער, 
250 מקומות ישיבה ללימוד, ובית קפה נעים.

במהלך המאה ה-15 היה המבנה ההיסטורי שייך ל"נזירות השחורות". לאחר מכן נסגר המנזר, והמבנה נמכר לצבא הבלגי שהפך אותו לכלא צבאי. 
בשנת 1880 הרסו את מבני המנזר השונים ובנו במקומם בית-ספר יסודי. אחרי שנים של עזובה, יזם ארגון AGSA את חידוש האתר ההיסטורי,
מתוך רצון ליצוק משמעות ותכלית חדשות למקום. המבנה הישן הפך לאבן הפינה של המבנה החדש. מבחוץ ומבפנים, החזיתות ההיסטוריות משתלבות
באופן מושלם עם מרחבים נדיבים, בעוד חיפוי הלבנים מתכתב עם אלמנטים של בטון שצבעם אפור בהיר.
אוטופיה, העיר והתושבים מחוברים בקשר שלא יינתק, והם יכולים לצפות זה בזה דרך החלונות הגדולים. הכניסה למבנה היא מכיכר מוצנעת ששוכנת 
בין בית-הקפה לאודיטוריום. כשהולכים לאורכו של הקיר הרחב, הנוף הפנימי הפתוח משתרע מהרצפה עד לתקרה, ונדמה כי קורות הבטון התומכות
צפות באוויר, למרות העובי שלהן. הן תלויות בגבהים שונים, וכל קומה - המתאפיינת בכונניות ספרים ובשולחנות קריאה - ניצבת נכוחה מול האטריום 
(חצר פנימית מרכזית) ומול קיר הלבנים של המבנה הישן. יתרה מכך, כוננית ספרים בגובה 11.5 מטר משתרעת מהרצפה עד לתקרה. הספרים הם תרומתם
של אזרחי אלסט. 
למרות שקונסטרוקציות הבטון מחזיקות את הקומות בלי צורך בתמיכה נוספת, נדמה כאילו הקונסטרוקציות עצמן נתמכות ע"י ספרים. כונניות הספרים 
מקובעות למקומן בעזרת דיסקים מבטון. 
צורת הזיג-זג של המדרגות נותנת להן נוכחות פיסולית במרחב של האטריום המפואר ושל חדר-הקריאה. כל המערכות הטכניות מסתתרות מאחורי רשת מתכת 
מתוחה, שמרככת את אור-היום החזק ויוצרת אווירה נעימה במהלך היום.
המבנה החדש שנבנה יועד לספרייה הציבורית, והוא מכיל גם מספר כיתות לאקדמיה. לשם כך הועלו דרישות לביצוע תשתית אקוסטית ברמה גבוהה. כמו כן הושם 
דגש על טכנולוגיות בנות-קיימא במתקנים השונים. תשומת-לב מיוחדת ניתנה למעטפת הבניין, כדי לחסוך באנרגיה הנדרשת לחימום ולקירור.
רוב המבנה החיצוני מחופה בלבנים חדשות. האדריכלים חקרו את הצבעים השולטים בעיר ובחרו בלבנה מדגם "אלסט אדום". כדי להדגיש את הדואליות של אוטופיה, 
הונחו הלבנים בתבנית אופקית שמשלימה את החיפוי האנכי בחזיתות בית-הספר הישן .
אוטופיה הפכה למקום מרכזי במרכז העיר אלסט ותושביה להוטים להנות ממנה בחיי היום-יום שלהם.