Green Square Library, Sydney, Australia

Green Square Library
אוכלוסייה: באזור "גרין סקוור" בסידני שבאוסטרליה גרים כ-30,000 תושבים.
מערך הספריות: 11 ספריות ציבוריות
שנה: 2018
שטח: 3,000 מ"ר ספרייה, 4,200 מ"ר כיכר.
עלות: 25 מיליון דולר
אדריכלות:  Colin Stewart Architects  & Stewart Hollenstein Architects
לקריאה נוספת:
Green Square Library, Sydney, Australia
Sydney's Newest Library Is An Undergrtound Architectural Marvel

אזור "גרין סקוור" מורכב מארבעה פרברים פנימיים בצד הדרומי של סידני. הוא נחשב אחד האזורים המאוכלסים בצפיפות בעיר,
מה שהקל מאוד את ההחלטה על מיקום הספרייה.
הכיכר הירוקה עברה שיפוץ מקיף במסגרת תוכנית לחידוש פני-העיר, הכוללת בניית 20,000 בתים חדשים עבור 40,000 תושבים. פרויקט מרכז-העיר,
שפותח על פני שטח של כ-57 קמ"ר, מספק ליבה מסחרית, קמעונאית ותרבותית חדשה לאזור גרין סקוור.
זהו מרחב תת-קרקעי מרהיב בעיצובו, כשהמטרה שעמדה בפני האדריכלים הייתה לשלב את הספרייה בכיכר, ולהפוך את המבנה למרחב אדריכלי וציבורי ייחודי.
זהו מרחב ציבורי שנועד למטרות חברתיות, חינוכיות ותרבותיות עבור תושבי "גרין סקוור".
מועצת העיר החליטה לבחור את מתכנני הספרייה בתחרות בינלאומית, שהשתתפו בה אדריכלים מ-29 מדינות. שני משרדי האדריכלים זכו בפרס הראשון, מתוך
167 הצעות שהתקבלו.
הפרויקט כולל ספרייה במפלס אחד, תת-קרקעי, עם אלמנטים גיאומטריים שיוצאים אל תוך הכיכר. גן שקוע, עגול, שוכן בלב הספרייה ומכיל מרחב לקריאה בחוץ,
מעגל ילדים ו"עץ סיפור". סדרה של 49 חלונות-גג צהובים ועגולים מכניסים אור טבעי אל תוך הספרייה.
ביתן זכוכית בצורת משולש משמש כניסה ראשית שדרכה יורדים למטה ונכנסים אל הספרייה. במגדל נפרד שגובהו שש קומות ושטח הרצפה שלו ריבועי שוכנים
חדר-הקריאה, (שלו גובה תקרה כפול), מעבדת מחשבים, תיאטרון "הקופסה השחורה", חדר-מוסיקה ומרחב לקהילה. מרחבים אלה אוגדו יחד כדי ליצור הפרדה
פונקציונלית בינם לבין מתקני הספרייה האחרים. לבסוף, אמפיתיאטרון חיצוני בצורת טרפז שקוע גם הוא בתוך הכיכר.
לאדריכלים היה חשוב ליצור בספרייה מרחב זורם שתורם לחוויה הקהילתית ומאפשר לקבוצות שונות ולחללים שונים להתערבב. זו גישה שונה מהגישה המסורתית,
שבמסגרתה יוצרים אבחנות ברורות בין החללים השונים.
באזור החיצוני ניתן למצוא גם בית-קפה ומסעדה, רצועות של צמחייה ירוקה, מתקני חניה לאופניים ומדפים שיתופיים. הפרויקט המשולב של ספרייה עם כיכר
מתואר כ"סלון עירוני" - מושג שלמדנו להכיר גם בספריות אחרות שנבנו בשנים האחרונות בעולם.
למבנה הספרייה ולכיכר יש מאפיינים בני-קיימא: בספרייה התקינו מערכת-קירור יעילה עם חלונות בזיגוג משולש, כדי לאפשר כניסה אופטימלית של אור-יום ושל
אוויר קריר למבנה. כמו כן, ישנה מערכת-גיבוי למערכת הקירור שממוקמת על גג המבנה. מחליפי-חום מותקנים במפלס התת-קרקעי ומספקים למבנה חימום.
המבנה גם תוכנן לבצע הפרדה של הזבל הנאסף באמצעות מערכת צינורות תת-קרקעיים, שמחוברים לתשתיות מרכזיות בכיכר הירוקה.
לסיום, התוצר הסופי הוא מרחב סופר-מודרני שמיועד לכולם, מרחב כינוס לכל סוגי הפעילויות, כשהספרייה היא נקודת ההתחלה עבור כולן.