House Of Literature, Quebec, Canada 

Maison de La Literature
אוכלוסייה: קוויבק היא הפרובינציה הגדולה בקנדה מבחינת שטח, והשנייה בגודלה מבחינת אוכלוסייה. היא מונה כ-8.4 מיליון תושבים.
מערך הספריות: 26 ספריות ציבוריות
שנה: 2015
שטח: 1,920 מ"ר
עלות: 8 מיליון אירו
אדריכלות:  Chevalie Morales Architectes 
לקריאה נוספת:
House Of Literature, Quebec, Canada 
"Neo-Gothic Temple in Quebec recast as the "House of Literature

הספרייה הציבורית, "בית הספרות", ממוקמת בשכונה ההיסטורית של קוויבק העתיקה, אתר שהוכרז ע"י אונסק"ו כאתר מורשת תרבותית. זוהי תוספת עכשווית
של מבנה זכוכית מעודן, שמשלים את הכנסייה הניאו-גותית "וולשי טמפל", שהוקמה בשנת 1848. בשנת 1944 המבנה הפך לספרייה ציבורית ולאולם קונצרטים.
בשנת 1999 המקום נסגר. עתה הוא מציע מרחבי-קריאה לציבור, והוא ממותג כספרייה העתיקה ביותר במחוז קוויבק.
השכונה ההיסטורית היא סביבה עירונית צפופה במיוחד, והתוכנית של משרד האדריכלים שבלייה מוראלס כללה פיתרון מפתיע של תוספת מבנה זכוכית מחוץ לחלל
הכנסייה, שיהווה כניסה צדדית שקופה. בזכות הפיתרון הזה, זכה המשרד בתכנון ובהקמה של הפרויקט.
הפרויקט זכה בפרס האדריכלות לשנת 2017. חברי הועדה הדגישו את "ההשלמה האדריכלית המוצלחת בין בניין עם מורשת לבין הנספח המודרני". הערכה גבוהה
ניתנה לגישה העומדת בבסיס הפרויקט: קידום ערך המורשת התרבותית של המבנה מבפנים ומבחוץ, השלמתו ושימורו. חברי הוועדה שיבחו גם את המדרגות הלולייניות
ואת מרחב העבודה המרכזי, שתורמים לזרימה ומגדירים את שאר-הרוח של המקום. הם ציינו גם את הכניסה הצדדית החדשה של האגף שהתווסף, כניסה שמשנה את
האופי הדתי שלו ומתמזגת איתו, אך לא מוחקת את ייעודו המקורי. גם השינויים הפנימיים זכו פה אחד לציון גבוה של חברי הוועדה. הם הגדירו אותו "פרויקט אלגנטי,
מעודן ונצחי". לדבריהם "האור הטבעי השופע, והלובן של הכנסייה, מזכירים טוהר שמימי ומעוררים תחושות של רוגע ושלווה".
מעטפת הזכוכית החיצונית מונחת על מערכת של לוחות-מתכת מקופלים, שעליהם מוטבע תבליט מרתק. ההשתקפות המיידית של המעטפת משתלבת בעדינות בסביבה
העירונית של קוויבק העתיקה. האגף השקוף מציע נופים מרהיבים של הנהר ושל העיר העתיקה, שנותנים הרגשה חזקה של חופש.
בקומות העליונות מוקמו את כל השירותים האלקטרו-מכניים הנדרשים לתפקוד נכון של המקום, כמו-גם כל המרחבים הנדרשים ליצירה.
הודות לפיתרון - אגף נוסף לספריה - שוחזר מרכז המוסיקה, מרכז תרבות שהוקם במאה ה-20. צורתו המעגלית, יחד עם הרב-שכבתיות שלו, הותוו באודיטוריום
החדש באמצעות לוחות-הזזה אקוסטיים שמשולבים בעובי התקרה, ובתוכם ציוד צילום ומולטימדיה לתיאטרון, לקונצרטים ועוד.
הספרייה נהנית מבהירות המודגשת בעזרת הלובן שמאפיין כמעט כל רכיב במקום. באמצעות מדרגות לולייניות מפוסלות, המבקר מוצא את דרכו אל מרחב הכנסייה
המקורית, שאליה נוספו אלמנטים שנלקחו משני התיאטראות. רבים מהפרטים המקוריים, כמו חלונות מחודדים ותבליטי-תקרה, נשמרו והותאמו לריהוט ולמדפים עכשוויים.
איכות חומרי-הבנייה של מבנה הזכוכית, שקיפות הפרטים ופשטותם, יוצרים דיאלוג משמעותי ומרשים עם מבנה האבן הקיים. ספריית "בית הספרות" חושפת את הדיאלוג
המתקיים בין ההיסטוריה של רובע קוויבק העתיק לבין ההווה שלו. המקום הפך לחלון ראווה של הספרות הקנדית ולאתר-תיירות בנתיב התיירות של העיר העתיקה.
המכון הקנדי של קוויבק (המספק גישה לידע ולספרות באמצעות הספריות) מגדיר את ספריית "בית הספרות" כמקום שבו ניתן: "לכתוב. לקרוא. לחיות." מלבד שירותי
ספרייה ציבורית מתקדמים, הספרייה מכילה תערוכות קבועות על קוויבק, מרחב לתצוגות מתחלפות, בית-קפה, נישות לכתיבה, דירה לסופר-תושב, סטודיו ליצירה,
חדר הקרנה, סטודיו לקומיקס ולמנגה, ו"סלון שקט". בית הספרות פתוח לכל, והוא מוגדר כמקום של כתיבה, של יצירה, של מפגש ושל אנימציה, המציג ספרות באווירה
תוססת, ידידותית וחמה. זהו מרחב של מילים, של כתיבה, של יצירת אמנות הספרות ושל הפצתה.

Photo: From Wikimedia Commons, the free media repository