Half  Moon Bay Public Library, CA, USA 

San Mateo County Libraries
אוכלוסייה: עיירת החוף, מפרץ "האף מון" במחוז סן-מתאו שבקליפורניה, בארצות הברית, מונה כ- 13,000 תושבים
מערך הספריות: 12 ספריות ציבוריות במחוז סן-מתאו
שנה: 2018
שטח: כ- 2,050 מ"ר
עלות: 25 מיליון דולר
אדריכלות: Noll & Tam Architects
לקריאה נוספת ולתמונות: Half  Moon Bay Public Library, CA, USA 

הספרייה הציבורית החדשה הוקמה על מנת לשרת את מחוז סן-מתאו, השוכן לאורך 270 ק"מ של חופים. זהו מבנה חשוב במפרץ "האף ביי" (מפרץ "חצי הירח"),
מקום שמעניק לתושבי המקום תחושה עמוקה של קהילתיות ושל רצון עז להתפתח.
הדרך לקבלת תמיכת הקהילה בבניית הספרייה עברה במפגשים שניהל משרד האדריכלים עם נציגי הקהילה. במפגשים עלו החששות והצרכים, וכך נוצרה המעורבות
הנדרשת של בני המקום בפרויקט. שבע פגישות התקיימו, ובמהלכן הוכנו טיוטות ושרטוטים של הספרייה העתידית. כך יכלו התושבים להיווכח שהתכנון אכן ענה על
הצרכים, והחששות פגו. התוצאה היא מבנה שהעיצוב שלו משקף את אופי הקהילה ומותאם לנוף הבנוי שמסביב. זהו מבנה גדול וגמיש דיו להתאים לצרכים העתידיים
של המחוז, וזאת בלי להעמיס על עיירת החוף הקטנה.
העיצוב מתכתב עם מגוון צבעי החוף, וחוגג את השורשים החקלאיים של המקום ואת מיקום המבנה בחוף, מבלי להבליט אחד מהם על חשבון האחר. הדבר הושג בעיצוב
מאופק ובעזרת נופי האוקיינוס שנשקפים מחלונות הקומה השנייה. הספרייה נבנתה מחומרים טבעיים כמו נחושת צבועה, עץ, ואבן לא מלוטשת, שהתבטאו במפרט חד,
נקי ועכשווי. החומרים שנבחרו לחיפוי המבנה הם עמידים אך טבעיים, כאלו שיעמדו בתנאי מזג-האוויר.
פנים המבנה, החללים הציבוריים והמשרדים, תוכננו ביחד עם נציגים מהקהילה ועם צוות הספרייה. המרחב שנוצר הוא גמיש מאוד, כך שהוא יכול לשרת פונקציות שונות
עפ"י צורכי המשתמש. למשל, שבעים וחמישה אחוז מהכונניות הן על גלגלים, מה שמספק לצוות הספרייה את הגמישות לשנות את סידור המרחב. המרחבים הדינמיים נוחים
לכל קבוצת-גיל, ההתמצאות בהם ברורה, והם מעוצבים במגוון צבעים יפה ובגימור מעולה.
בקומה השנייה ממוקם אזור המבוגרים, וממנו נחשף המבנה הדרמטי של הגג. זוהי קונסטרוקציה שמשלבת עץ ומתכת. החצר תוכננה כך שהיא זוכה להגנה מפני הרוח החזקה
שנושבת במקום במהלך השנה. חסימת הרוח, יחד עם השימוש בחומרים כהים - כמו המושבים השחורים שהורכבו - יוצרים עיצוב חם ש'תופס' את השמש. לכן החצר היא גם
מרחב פונקציונלי, והיא כוללת אמפיתאטרון לשעות-סיפור לילדים.
השימוש בחומרים עמידים מפני בלאי, כמו עץ, בטון, נחושת ואבן, יחד עם הזיגוג של המבנה, תורמים לעיצוב מתוחכם, אך כזה שמתאים לשכונת המגורים הסמוכה. המרחבים
הפנימיים בספרייה מוארים באור טבעי. יש ביניהם מרכז יוצר (maker space), ואזורים שמבודדים אקוסטית עבור פעילויות של בני-נוער. בחוץ יש "כיכרות קריאה".
הבנייה עומדת בסטנדרט של בנייה ירוקה: אוורור טבעי עם עזרה מכנית, קירור פסיבי, חימום פעיל, ציוד חוסך אנרגיה, וקירור אקטיבי בעת הצורך.
הספרייה זכתה בפרס האדריכלות מטעם ארגון AIA לשנת 2019. נאמר עליה שהיא לא דומה לשום מבנה ב"מפרץ האף ביי", ולמרות זאת היא מתאימה למקום. כמו כן, זכה
המבנה בפרס AIASF –ארגון האדריכלים בסן פרנסיסקו – על תשתית קהילתית ברת-קיימא.

Photo: smcl.org