South Mountain Community Library, Phoenix, Arizona, USA

South Mountain Community Library
אוכלוסייה: פיניקס היא עיר הבירה של מדינת אריזונה בארצות הברית. העיר מונה למעלה מ-1.6 מיליון תושבים.
מערך הספריות: 17 ספריות ציבוריות בפיניקס
שנה: 2011
שטח: כ-5,000 מ"ר
עלות: 16.2 מיליון דולר
אדריכלות: Richard & Bauer Architects
לקריאה נוספת: South Mountain Community Library, Phoenix, Arizona, USA 

הספרייה הקהילתית סאות' מאונטיין ("ההר הדרומי") היא שילוב מעניין בין ספרייה אקדמית לספרייה ציבורית, שהן גופים שונים עם מטרות לימודיות
וחינוכיות שונות. זהו מתחם שמשלב את הצרכים של הקמפוס האקדמי, שמתאפיין בפדגוגיה חדשה וחיה, יחד עם ספרייה ציבורית חיונית ורעננה.
מצד אחד, יש שטחים שמספקים בידוד בין הפונקציות השונות, ומהצד האחר, יש מרחבים שמקדמים אינטראקציה וחיבור בין האקדמיה לקהילה.
הספרייה מוקמה בקצה המזרחי של קמפוס הקולג' המקומי, ליד רחוב 24 - מיקום מושלם עבור משתמשי הספרייה שאינם לומדים בקולג' ולא צריכים
להיכנס אליו. יש שתי כניסות, האחת לציבור הרחב והשנייה לסטודנטים. פונקציות הספרייה הציבורית כוללות מרחב לילדים, אזור נוער וחדר רב-תכליתי,
והן משתרעות על פני הקומה הראשונה. בקומה העליונה מוקמו פונקציות של המכללה, שכוללות מאה עמדות מחשב, כתבי-עת אקדמיים, עבודות מחקר
וסטודיו להפקה דיגיטלית. הרעיון הוא שבאמצעות ההפרדה בכניסות ובקומות, כל ספריה תשמור על הארגון החיוני שלה.
מעטפת הבניין מנחושת מפוספסת מזכירה את המראה של ברקוד. היא תוכננה לספק אוורור טבעי וכן בידוד טוב מפני גשם, רוח ושמש. מעטפת הנחושת גם
נכנסת פנימה אל הפרוזדור. מרצפות טרצו בוהקות משקפות את אור השמש הנכנס. ארבעה גרמי מדרגות, מחופים בלוחות מתכת בגימור תעשייתי, מסמנים
את ארבע הפאות של המבנה, ולכל אחד מוטיב קישוטי שונה. ארבעת המוטיבים נלקחו מעולם גידולי השדה שהיו עד לא מזמן אופייניים לחקלאות המקומית.
תקרת העץ הפיסולית מספקת ניגוד והשלמה לחומרי המתכת והזכוכית שבמבנה.
לדברי האדריכלים, הספרייה המשולבת נועדה לפתוח חללים עבור אנשים המקיימים יחסי-גומלין בינם לבין עצמם ועם המידע האצור במקום.
מחוץ למבנה ניתן למצוא את "המעבר", מיצב של אמנות-חוצות. אותיות מתכת עטופות בבטון מוקמו בכיכר שבצד המערבי של הכניסה לספרייה, והן נמשכות
אל שביל מוצל שמחבר את הספרייה לגשר "ווסטרן קאנאל". השביל מחבר את הספרייה למרכז הקניות הסמוך. כסאות אקוסטיים ברחבה משמיעים הקלטות
שירה שמשקפות את הנוף מסביב ואת הקהילה המקומית. ארבע רשתות שמשתרעות על המעבר שבין הספרייה לתעלה יוצרות צל של אותיות חתוכות, המשליכות
קטעי שירה על השביל.
הספרייה זכתה בשנת 2013 בפרס המכון האמריקני לאדריכלות ואיגוד הספריות האמריקניות.

Photo:  SMCL Library