The Guille-Alles Children’s Library, Guermsey, British Islands

The Guille-Alles Children’s Library
אוכלוסייה: גֶרְנזִי הוא אחד מאיי התעלה, הממוקם בתעלת למאנש ליד חופי צרפת. האי הוא חלק משטחי החסות של הכתר הבריטי,
ואינו שייך לממלכה המאוחדת. תושביו מחזיקים בדרכונים בריטיים, אך במקום The United Kingdom הם נושאים את הכתובת
British Islands: Bailiwick of Guernsey
מערך הספריות: 2 ספריות ציבוריות.
שנה: 2020
שטח: 100 מ"ר
עלות: 156,000 פאונד
אדריכלות: CCD Architects 
לקריאה נוספת ולתמונות: The Guille-Alles Children’s Library, Guermsey, British Islands
רקע היסטורי

הספרייה שוכנת בליבה של גרנזי למעלה מ-130 שנה. ראשיתה של הספרייה הוא בשנת 1888 אז הוקמה ע"י שני חברים, שחזונם היה להקים
מרכז לתרבות וללמידה עבור הקהילה המקומית. החזון תקף גם היום, אחרי יותר ממאה שנה. את ההשראה להקמת הספרייה קיבלו שני החברים
מהספרייה הציבורית בניו יורק. אחד מהם ביקר בה בתחילת שנות ה-30 של המאה העשרים וכתב: "לעולם לא אשכח את רגש הפליאה והעונג
שתפסו אותי כשנכנסתי לראשונה לספרייה". חמישים שנה מאוחר יותר הם הגשימו את החלום ורכשו את חדרי האסיפה ברחוב השוק, בניין
יפהפה וישן שהיה פעם אולם ריקודים.
לספרייה הצטרפו הרבה מנויים, היו בה חדרי קריאה וחדרי ישיבות, ובאולם ההרצאות התקיימו הרצאות בנושאי מדע וספרות. היו בה מועדון
שחמט, מועדון קריאה, מקהלה, תזמורת ואפילו מועדון לריקודים סקוטיים.
במהלך המאה הספרייה התפתחה ונוספו לה מאפיינים מודרניים. במלחמת העולם הראשונה התעורר הביקוש לקריאת ספרים, כתבי-עת ומגזינים,
והספרייה ביססה את מקומה בלב חיי גרנזי.
במלחמת העולם השנייה הגיע לאי הצבא הגרמני. הספרייה נשארה פתוחה במשך כל הזמן, אבל תחת תנאים מגבילים. שעות הפתיחה התקצרו והשירות
הצטמצם. ספרים רבים "בעלי אופי אנטי-גרמני" לטענת הגרמנים, הוסרו מהמדפים. החיים היו קשים, אבל לא היו חיפושים מיוחדים בספרייה והיא לא
סבלה מהתנכלויות רבות. הספרנים הסתירו מערכות אלחוטיות, תפוחי אדמה ופריטים אסורים מאחורי הספרים ובמדפי דמה. תושבי האי שגרו בלונדון
היו מודעים לקשיים הרבים של חבריהם בבית. הם הקימו את "ועדת הספרים של איי התעלה", ורכשו מלאי ספרים, כדי שאנשים יוכלו לקרוא על מה
שבאמת קרה במלחמה. עד 1945 נרכשו למעלה מ-1,000 ספרים לכל אי. זמן קצר לאחר השחרור, הספרים עלו למדפים ואנשים נהרו לקרוא אותם.
בסוף שנות ה-70, כמעט מאה שנה לאחר הקמתה, הספרייה נקלעה לקשיים. מספר המנויים התמעט וסכנת סגירה ריחפה מעל הספרייה. הוחלט לערוך
בספרייה שיפוץ מקיף ולפתוח אותה מחדש. כך נולדה ספרייה ציבורית שנותנת שירותי ספרייה ללא תשלום.
שיפוץ ספריית הילדים

ספריית הילדים הוקמה במטרה להחיות את המרחב לילדים ולהפוך אותו למקום מרגש ויצירתי, שבו ילדים יכולים ליהנות וללמוד.
בעיצוב החדש מוקמו כונניות בגובה התקרה, שהגישה אליהן היא דרך שבילים מרחפים. חיפוי הרצפה הוא דשא מלאכותי, ואזורי הרביצה והישיבה נמצאים
מול החלונות שמשקיפים אל המפרץ ואל כיכר השוק. גרמי המדרגות והשבילים המוגבהים מובילים למעברים נסתרים ולמדפים סודיים, בדיוק כמו שילדים
אוהבים. פינות קריאה שונות, עם כוכים בגדלים שונים, נבנו בתוך הקירות ובתוך המדפים. אפשר להשתרע בכוך לבד או בקבוצה.
מאז הפתיחה ספרייה הילדים מגלה גידול של 10% במספר המבקרים ו-32% במספר ההשאלות.

Photo: https://www.library.gg/about