Guanganmennei Cultural Activity Center, Beijing, China 

אוכלוסייה: מרכז התרבות גואנגאנמניי נמצא בתת-המחוז בייז'יפאן שבמחוז שיצ'ן, בייג'ין. בבייז'יפאן גרים כ-96,000 תושבים.
שנה: 2020
שטח: 1,800 מ"ר
אדריכלות: MAT Architeture & Design 
לקריאה נוספת ולתמונות: Guanganmennei Cultural Activity Center, Beijing, China 

השטח שעליו הוקם מרכז התרבות היה בעבר אולם אירועים שבסמוך לו מלון קטן. במסגרת התחדשות עירונית, העירייה השתלטה על המקום
והשקיעה משאבים בהקמת מרכז תרבות פעיל עבור הקהילה המקומית.
במהלך הבנייה התגלו קשיים מבניים, כמו חוסר חיבור בין קומת הקרקע לקומת המרתף, וקורת תמיכה כבדה שעיכבה את השימוש במרחב הפעילות.
דרישות הפרויקט היו נגישות, קישוריות, ושיפור המרחב העירוני בעזרת המבנה של מרכז התרבות.
הפרויקט התבצע בשיתוף הקהילה המקומית, שנציגים שלה פרשו בפני המתכננים את הפונקציות המבוקשות. בקומת הקרקע תוכנן שטח גדול יותר
משהיה קודם לכן. המרתף הותאם כחלל בילוי לקהילה המקומית, בגלל המבנה הגמיש שלו. צורות גיאומטריות ו"תקרה רציפה" נוספו לחלל כדי
להתאים את השינוי לקומה העליונה ולתחתונה. יתר-על-כן, מדרגות החירום שבשני הצדדים זכו ליחס של אלמנט ייחודי עם המשכיות תואמת מבחינה חזותית.
המיקום של גרמי המדרגות בין שני המפלסים גם משלים זה את זה מבחינת קנה המידה והשימוש במרחב.
בקומת הקרקע הוקצה מקום לוועד השכונה, לתיאטרון קטן, לספרייה קטנה ולמרחב תצוגה. העיצוב הגיאומטרי הוא המאפיין העיקרי בקומה: חללים בצורת האות
T, גליל, קובייה וצורות גיאומטריות נוספות, מוטמעים כולם בפונקציות כמו: מגדל הספרים בספרייה, בתיאטרון הקהילתי ועוד. החללים האחרים הם מרחב ציבורי
גמיש ומסתגל שמנותב לקריאה, לבילוי ולתצוגות.
בקומת הכניסה ממוקמת התוכנית המרכזית: עידוד קריאה. בחלל הקודם של אולם האירועים החלונות המקוריים נאטמו אך בתכנון החדש הצליחו להחדיר פנימה אור
שמש טבעי ואויר צח. מדרום וממזרח לאזור הקריאה הבהיר מוקמו חלונות שקופים, שממקסמים את כניסת אור השמש ויוצרים מרחב קריאה שליו ונעים.
מגדל ספרים גלילי בגובה מלא הוקם במרכז הקומה, מקום שאינו מואר. כך נוצרו שני מנשקים שונים: בצידו החיצוני של המגדל - מדפים ומחללים, ובמנשק הפנימי
שולבו מדפים ומושבים בגובה, ונעשה שימוש בלוחות אור כדי להעצים את האור מחלונות הגג. כך נוצרו אפשרויות קריאה שונות.
המרתף תוכנן כמרחב תומך בקהילה, שהפעילות בו דורשת יחידות מודולריות גמישות. בהמשך לתקנות הפינוי הבטוח ולהמשכיות השטח התת-קרקעי, הוקם מסלול
ירוק רצוף שמקשר בין הפונקציות השונות: חלל תצוגה, חדר מדיה, סדנה קהילתית, חדר חזרות, סלון קהילתי, וחלל פעילות לפעוטות. התכנון מדגיש את אופקיות המרחב.
הסלון הקהילתי תוכנן כמרחב פתוח, והוא מחובר למלתחות שבקומת הקרקע. בסלון מקיימים פעילויות תרבות בתדירות יומיומית, מפגשי חברה, אירועים זמניים ותוכניות
אחרות. לפיכך, נעשה בו שימוש בפריטי ריהוט מודולריים ניידים.
המסדרון הראשי של סלון הקהילה מחבר בין חדרי-אימון לסדנת הקהילה. חדר-החזרות פתוח למנויים המקומיים, וסדנת הקהילה היא משרד נפרד למתנדבים ולארגונים קהילתיים.
מרחב הפעילות לפעוטות שונה מחדר המשפחה הכללי שדורש ליווי הורים. בתוך המרחב שולב תא לקריאה ולציור לילדים, שבו יוכלו ליהנות באופן עצמאי. "תא הנוסעים" צבוע
בצהוב, ויוצר אווירה של קרירות ושל שובבות. החלק החיצוני של חדר הקריאה הוא קיר מושך שממנו יש מבט פתוח, והוא מואר באור טבעי.
המרכז מספק לתושבים המקומיים מרחב תרבות לבילוי שעות הפנאי. הוא שיפר את תפיסת הקהילתיות של התושבים, ואת השתתפותם ומעורבותם בחיי היום-יום.
התחדשות המרחב הפיזי תוך היעזרות בקהילה ביטאה שאיפה ברורה. עם זאת, גם לאחר השלמת העיצוב יפגשו באי המקום בפעולות היומיומיות, כמו-גם בסדרת תהליכי התאמה,
שאורכת זמן. האדריכלים מסכמים את הפרויקט כאתגר שנגע לא רק בחיי היום-יום של המבקרים, או בעיצוב חלל קהילתי, אלא גם ביעדים חברתיים נוספים. במסגרת שיתוף פעולה
רב-צדדי, תכננו האדריכלים את המרחבים הקהילתיים באופן גלוי ושיטתי. כתוצאה מכך, הוחזרה לתושבים המקומיים השייכות למרחב תרבות אסתטי, מלא בתכנים ובמעורבות חברתית.
כך הושגה השאיפה הנוספת, ליצור את תחושת המקום של הקהילה.